Cumartesi, 12 Temmuz 2025
No Result
View All Result
Turizm Tatil Seyahat
Abone Ol
  • Anasayfa
  • Turizm
    • Son Dakika
    • Dünya
    • Türkiye
    • Teknoloji
    • En iyiler
  • Sektörel
    • Fuarlar
    • Otel
    • Lüks Oteller
    • Yurtdışı Otelleri
    • Yurtiçi Otelleri
    • Balayı Otelleri
    • Butik Oteller
  • Alışveriş
  • Ekonomi
    • İş Dünyası
    • Emlak
  • Tatil
    • Tatil Planlaması
    • Tatil Bölgeleri
    • Tatil Paketleri
    • Tatil Promosyonları
    • Balayı Tatili
    • Küçük Kaçamaklar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
    • En iyiler
    • En Güzeller
    • Top 10
    • Balayı Adaları
    • Plajlar
    • Gezi
      • Dünya
      • Avrupa
      • Yunan Adaları Rehberi
    • Seyahat Fikirleri
  • Kültür
    • Eğitim
    • Kültür & Sanat
    • Eğlence
    • Etkinlikler
  • Magazin
    • Moda
    • Fotoğraflar
  • Sağlık
  • Genel
    • Röportajlar
    • Yurtdışı Promosyon
    • Yurtiçi Promosyon
    • Otomobil
    • Promosyon
    • Yeme & İçme
    • Videolar
    • Medya
    • İlanlar
    • 7/24 Destek Hattı
  • Anasayfa
  • Turizm
    • Son Dakika
    • Dünya
    • Türkiye
    • Teknoloji
    • En iyiler
  • Sektörel
    • Fuarlar
    • Otel
    • Lüks Oteller
    • Yurtdışı Otelleri
    • Yurtiçi Otelleri
    • Balayı Otelleri
    • Butik Oteller
  • Alışveriş
  • Ekonomi
    • İş Dünyası
    • Emlak
  • Tatil
    • Tatil Planlaması
    • Tatil Bölgeleri
    • Tatil Paketleri
    • Tatil Promosyonları
    • Balayı Tatili
    • Küçük Kaçamaklar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
    • En iyiler
    • En Güzeller
    • Top 10
    • Balayı Adaları
    • Plajlar
    • Gezi
      • Dünya
      • Avrupa
      • Yunan Adaları Rehberi
    • Seyahat Fikirleri
  • Kültür
    • Eğitim
    • Kültür & Sanat
    • Eğlence
    • Etkinlikler
  • Magazin
    • Moda
    • Fotoğraflar
  • Sağlık
  • Genel
    • Röportajlar
    • Yurtdışı Promosyon
    • Yurtiçi Promosyon
    • Otomobil
    • Promosyon
    • Yeme & İçme
    • Videolar
    • Medya
    • İlanlar
    • 7/24 Destek Hattı
No Result
View All Result
Turizm Tatil Seyahat
No Result
View All Result
WTS ile Ayın Fırsatları WTS ile Ayın Fırsatları WTS ile Ayın Fırsatları
Anasayfa Sektörel

“Bursa surlarındaki restorasyon, tarihi izleri bozuyor”

Sektörel, Seyahat, Turizm
Turizm Tatil Seyahat
23
SHARES
175
VIEWS
WhatsApp ile GönderPaylaşTweetle
İçerik gizle
1 Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Nizamettin Kaya, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Tarihi Bursa Surları’nda gerçekleştirilen restorasyonun tarihi izlerin bozulmasına neden olduğunu söyledi.
1.1 TARİHİ BURSA SURLARI
1.1.1 ŞEHREKÜSTÜ MEYDANI’NA İTİRAZ

Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Nizamettin Kaya, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Tarihi Bursa Surları’nda gerçekleştirilen restorasyonun tarihi izlerin bozulmasına neden olduğunu söyledi.

Nizamettin Kaya, duvarın güney ucunda gizli tuğla hatıllı bir kısımda hatalı derzleme yapılarak Orta Bizans Dönemi’ne ait gizli tuğla tekniğinin fark edilmediğini belirtti.

Oda başkanlığında basın toplantısı düzenleyen Kaya, Bursa surlarının yenilenmesi, Şehreküstü Meydanı’na yapılması düşünülen üstgeçit ve Kentsel Dönüşüm konularındaki görüşlerini açıkladı. Son dönemde sıklıkla gündeme gelen kentsel dönüşüm konusuna değinen Kaya, dönüşüm bağlamında önerilen projelerin, yerel sosyo-kültürel, doğal ve yapısal çevre koşulları dikkate alınarak oluşturulması gerektiğini söyledi.

Kaya, dönüşüm yapılacaksa, kentin kültürel dokusuna, siluetine ve kimliğine saygılı olmak, kent kullanıcılarının yaşam tarzlarına ve beklentilerine uyarak katılımcı planlama yapmak, yaşanabilir ve mekan kalitesi ölçütlerine uygun olmak, dar gelirliler ve kiracılar için satın alınabilir konut seçenekleri öngörmek, deprem ve doğal afetleri dikkate almak gibi ilkeleri gözetmek gerektiğinin altını çizdi.

Yıldırım, Osmangazi ve Büyükşehir Belediyesi’nin ayrı ayrı projeler hazırladığını hatırlatan Kaya, bu çalışmaların Büyükşehir Belediyesi organizasyonu ile yapılması gerektiğini ifade etti.

TARİHİ BURSA SURLARI

Tarihi Bursa Surları’nda Arkeolog Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ve Prof. Dr. Mustafa Şahin ile birlikte incelemelerde bulunduklarını dile getiren Kaya, surların önemi konusunda şunları ifade etti: “Bursa Kent Surları üzerinde Hellenistik, Roma, Bizans ve kısmen Osmanlı izleri taşıyan ve bu sürece tanıklık eden yapım ve onarım evreleri mevcuttur. Surların sağlam korunan bölümlerinde bu izleri hala net bir şekilde izlemek mümkündür. Bursa Tophane yamaçlarında bulunan surların yer yer deprem etkisiyle bozulduğu ve Bizans ve Osmanlı dönemlerinde onarımlar geçirdiği anlaşılmaktadır. İri traverten bloklar Hellenistik örgünün devamı olarak günümüze ulaşmış; Bizans onarımları sonraki onarımlar daha küçük taş bloklarla; Geç Osmanlı onarımları moloz taş ve tuğla hatıllarla yapılmıştır.”

Tarihi yapıların restorasyon konusunda Venedik Tüzüğü’nde çok önemli kriterlerin yer aldığına dikkat çeken Kaya, surlarda sürdürülen çalışmalara şu eleştirileri getirdi: “Buna göre mevcut yapılan restorasyon çalışmalarında ve projede bir kronolojik analiz bulunmadığı açık bir şekilde görülmektedir. Dokunun tarihi ile ilgili analitik çalışmalar olmadan yapılan uygulamalar bilimsel restorasyon olmaktan uzaktır ve tarihi izlerin bozulmasına neden olmaktadır. Örneğin duvarın şantiye girişine yakın güney ucunda gizli tuğla hatıllı bir kısım bulunmaktadır. Burada yapılan hatalı derzleme, Orta Bizans Dönemi’ne ait gizli tuğla tekniğinin varlığının fark edilmediğini ve bulunan verinin doğru değerlendirilmediğini göstermektedir.”

yunanistan golden visa yurt disi emlak yunanistan golden visa yurt disi emlak yunanistan golden visa yurt disi emlak
HOT AFFILIATES

Uygulamanın mevcut durumunu değerlendirmek için bilimsel kurul oluşturulması ve mevcut tarihi dokuyla bağdaşmayan yapım tekniklerinin durdurulmasının uygun olacağını vurgulayan Kaya, değerli arkeolojik anıtların onarımlarının kargir yapı restorasyonunda deneyimli yüklenicilere verilmesi tavsiyesinde bulundu.

ŞEHREKÜSTÜ MEYDANI’NA İTİRAZ

Kaya, Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlandığı belirtilen Şehreküstü Meydanı Üst Geçidi projesine itiraz etti. Böyle bir uygulamanın gelişmiş hiçbir ülkenin kent merkezinde olmadığını ifade eden Kaya, Kentimizde birçok yerde üst geçitler gereksiz bir şekilde yapılmıştır. Zorunlu olarak yapılması gereken yerler vardır ama bunlar genellikle çok özel alanlarda yapılmalıdır. Kent merkezlerinde üst geçit kavramı doğru değildir.” dedi.

HOT AFFILIATES
Önceki

Kayıp Antik Kent Mnizos’u arama çalışmaları sürüyor

Sonraki

Türkiye’nin 2012 Londra Olimpiyat kadrosu belli oldu

İlgili Yazılar

Ibiza, yalnızca elektronik müzik tutkunlarının değil; doğaseverlerin, tarih meraklılarının ve çocuklu ailelerin de radarında.
Genel

Tarih, eğlence ve huzurun buluştuğu Akdeniz cenneti: Ibiza

Türk Devletleri Teşkilatı 10. Turizm Bakanları Toplantısı'nda, Ankara'nın 2026 yılı için "Türk Dünyası Turizm Başkenti" ilan edilmesi kararı alındı
Turizm

Ankara, Türk Dünyası Turizm Başkenti ilan edildi

Avrupa Birliği'ne 2007'de katılan Bulgaristan, uzun süredir beklediği Euro Bölgesi üyeliğine 1 Ocak 2026’da adım atacak.
Dünya

Bulgaristan 1 Ocak’ta Euro’ya geçiyor

Çin, vize politikasını genişleterek 74 ülkenin vatandaşlarına 30 güne kadar vizesiz giriş hakkı tanıdı.
Dünya

Çin kapılarını sonuna kadar açtı: 74 ülkeye vizesiz giriş imkanı

Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan yeni turizm protokolü, sadece ekonomik işbirliğini değil, kültürel bağları da güçlendirmeyi hedefliyor
Turizm

Türkiye ve Yunanistan turizmde el sıkıştı

Almanya Dışişleri Bakanlığı, 1 Temmuz itibarıyla reddedilen vize başvurularına yönelik itiraz sürecini tamamen kaldıracağını açıkladı.
Turizm

Almanya’dan vize başvurularında radikal değişiklik

Sonraki
Türkiye’nin 2012 Londra Olimpiyat kadrosu belli oldu

Türkiye’nin 2012 Londra Olimpiyat kadrosu belli oldu

  • Ksamil Gezi Rehberi

    Ksamil Gezi Rehberi: Avrupa’nın Yeni Tatil Cenneti

    923 shares
    Share 369 Tweet 231
  • İtalya Plajları ve En iyi 10 İtalya Plajı

    659 shares
    Share 264 Tweet 165
  • En Güzel İspanya Plajları: Muhteşem 10 Plaj

    529 shares
    Share 212 Tweet 132
  • Roma’da Denize Girilecek Yerler: Top 10

    455 shares
    Share 182 Tweet 114
  • Tiran’dan Sarande’ye Nasıl Gidilir?

    437 shares
    Share 174 Tweet 109

En Çok Takip Edilenler

Adalar (224) Antalya (326) Balayı (395) Balayı Tatili (320) Balayı Turları (166) Dubai (331) En Güzel (274) En iyi (152) Ertuğrul Günay (328) Gezilecek Yerler (164) Kayak (422) Kurban Bayramı (127) Küba (413) Londra (209) Lux (130) Lux Oteller (129) Lüks Otel (120) Maldivler (383) Mehmet Ersoy (122) Mehmet Nuri Ersoy (216) Mykonos (122) Otel (173) oteller (134) Pegasus Hava Yolları (196) Roma (129) Tatil (181) Tayland (187) Tropik Adalar (227) Turizm (168) Turizm Bakanı (375) Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy (120) Turizm Haberleri (210) TURSAB Başkanı (481) TÜRSAB (496) Türk Hava Yolları (567) Türkiye (1640) Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (279) Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (202) Venedik (207) Yunan Adaları (374) Yunanistan (564) İspanya (205) İstanbul (512) İstanbul Havalimanı (201) İtalya (187)
WTS Ayın Fırsatı

En Çok Okunanlar

  • Roma'da Denize Girilecek Yerler: Top 10

    Roma’da Denize Girilecek Yerler: Top 10

    455 shares
    Share 182 Tweet 114
  • En Güzel Midilli Plajları: Top 15

    99 shares
    Share 40 Tweet 25
  • Ksamil Gezi Rehberi: Avrupa’nın Yeni Tatil Cenneti

    923 shares
    Share 369 Tweet 231
  • En Güzel İspanya Plajları: Muhteşem 10 Plaj

    529 shares
    Share 212 Tweet 132
  • Arnavutluk’un Yıldızı: En Güzel Durres Plajları

    212 shares
    Share 85 Tweet 53
Çocuk Tatilleri
TurizmTatilSeyahat Anadolu Ajansı Abonesidir.
2008 © TTS & Turizm Gazetesi

En Son Haberler

Ibiza, yalnızca elektronik müzik tutkunlarının değil; doğaseverlerin, tarih meraklılarının ve çocuklu ailelerin de radarında.

Tarih, eğlence ve huzurun buluştuğu Akdeniz cenneti: Ibiza

Türk Devletleri Teşkilatı 10. Turizm Bakanları Toplantısı'nda, Ankara'nın 2026 yılı için "Türk Dünyası Turizm Başkenti" ilan edilmesi kararı alındı

Ankara, Türk Dünyası Turizm Başkenti ilan edildi

Avrupa Birliği'ne 2007'de katılan Bulgaristan, uzun süredir beklediği Euro Bölgesi üyeliğine 1 Ocak 2026’da adım atacak.

Bulgaristan 1 Ocak’ta Euro’ya geçiyor

Facebook’ta Beğen

Ücretsiz Abone olun.


Türkiye ve dünyadaki en önemli turizm haberleri e-posta adresinize gelsin.

Best Choice

  • En iyiler
    • Lüks Oteller
  • Balayı Tatili
    • Balayı Adaları
    • Balayı Otelleri
    • Balayı Yerleri
    • Balayı Turları
  • Anasayfa
  • Turizm
  • Sektörel
  • Alışveriş
  • Ekonomi
  • Tatil
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
  • Kültür
  • Magazin
  • Sağlık
  • Genel

2020 © Turizm Tatil Seyahat Turizm Gazetesi   |   (xml news rss)

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Turizm
  • Sektörel
  • Otel
  • Alışveriş
  • Ekonomi
  • Tatil
  • Fuarlar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Dünya
  • English [EN]

2020 © Turizm Tatil Seyahat Turizm Gazetesi   |   (xml news rss)

Araç çubuğuna atla