Türkiye faal durumda olan kayak merkezi sayısıyla birçok Avrupa ülkesinin gerisinde kaldı.
Pahalı spor ve pahalı tatil olarak adlandırılan kış turizminden faydalanan, dünya genelinde 400 milyon kayak turisti var. Hemen hemen bütün kayak merkezlerine giden bu turistlerin en çok tercih ettiği bölge ise Avrupa, çünkü oradaki ülkelerde tesis sayısı bin 678’i geçmiş durumda.
Kış turizmiyle yeni yeni tanışan Türkiye’de ise var olan çok az kayak merkezinin de büyük eksikleri bulunuyor. 45 kayak merkezinden sadece 17 tanesinde imar çalışması yapılıyor. En büyük yatırım ve imar çalışması ise Erciyes Kayak Merkezi’nde.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından turizm şirketlerinin de içinde yer aldığı dağ yönetimini yürüten Kayseri Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahit Cıngı Japonya’da 547, Almanya’da 510, ABD’de 481, İtalya’da 349, Fransa’da 325, Avusturya’da 254, İsviçre’de 240, Slovakya’da 91 ve Çek Cumhuriyeti’nde 176 kayak merkezi bulunduğunu kaydetti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, özellikle deniz, güneş, sahil anlayışından çıkarak başka seçenekleri de turizme kazandırma çalışması yaptığına dikkat çeken Cıngı, “Bakanlık, Türkiye’de kış turizmi için 45 kayak merkezi potansiyeli olduğunu belirledi, 17 tanesinde imar çalışması başladı. Bunlardan biri de Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yatırım yapılan, Erciyes Dağı’ndaki merkez. Türkiye’de kış turizmi için mevcut yatak kapasitesi ise 7 bin 764. Çalışmaların sona ermesiyle birlikte 25 kayak merkezi tamamlandığında ulaşılacak sayı ise 65 bin 890.” dedi. Yönetim Kurulu Başkanı Cıngı, Kayseri’de şu an için yatak kapasitesinin 600 civarında olduğunu, iki yıl sonra 6 bine ulaşacağını belirtti. Yatırımlarla Erciyes Kayak Merkezi’nin, Türkiye’de fizibilitesi sağlam ve genel anlamda katkı sağlayacak tesislerden biri olacağını ifade eti.
Türkiye ve dünya genelindeki kayak merkezleri bakımından sektörde durumun iç açıcı olmadığını söyleyen Murat Cahit Cıngı, dünyada 26 bin 93 lift, yani halatlı taşıma sisteminin yüzde 40’ının Alpler’de olduğunu belirtti. Cıngı, 400 milyon global kayak turistinin yüzde 80’lik bölümünün Avrupa ülkelerinden faydalandığını, yüzde 20’sinin dünyadaki diğer kayak merkezlerini tercih ettiğini aktardı. Bu tercihteki en büyük sebebin 60 yıl önce yatırımlara başlayan Alpler’in şöhreti olduğuna dikkat çekti. Dünyadaki kayakçıların yüzde 46’sının Alpler’de, yüzde 11’inin Batı Avrupa ülkelerinde ve yüzde 23’ünün ABD’de olduğunu sözlerine ekledi.