Komşu ülke Yunanistan’ın en büyük ikinci kenti unvanının yanı sıra, Atatürk’ün doğduğu şehir olmasından ötürü Türk insanı için çok farklı bir anlam taşıyan Selanik, tarihi geçmişi ile de mutlaka gezilmesi gereken bir destinasyon.
Türklerin de Selanik Turları ile yılın her döneminde ziyaret ettiği Selanik tarihi birçok mekana da ev sahipliği yapmakta. Çevresinde çok sayıda antik Yunan kenti bulunan, tarihi MÖ. 315’li yıllara kadar giden Yunanistan‘ın şirin kenti Selanik’in ismi Büyük İskender’in kız kardeşinden gelmekte. Tarihi boyunca birçok savaşa tanık olan Selanik, 500 yıla yakın Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliğinde yaşadı. Durum böyle olunca da, Yunanistan’ın çoğu şehrinde olduğu gibi Atatürk’ün doğduğu kent Selanik’te de Osmanlı’nın izlerine her sokakta rastlamak mümkün.
Atatürk’ün doğduğu kent Selanik’te gezilecek yerler
Selanik, tarihi boyunca Yunan ve Makedon krallıklarının yanı sıra, Roma ve Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok önemli devlete de tanıklık etmiş. 1997 yılında Selanik, Avrupa Kültür Başkenti oldu ve kültürel hayatını ve gelişimini dünyaya duyurma fırsatı elde etti.
Tarihi öneme sahip birçok eserin günümüzde hala en güzel şekilde sergileyen kent, aynı zamanda bir ticaret şehridir. Edirne sınır kapısından yaklaşık 3 saatlik bir yolculukla ulaşılabilecek kadar yakın olan Yunanistan’ın bu güzel kenti, turizm konusunda da ülkenin önemli destinasyonlarından biri olarak kabul edilmekte.
Selanik’te gezilmesi gereken birçok yer bulunmakta. Atütürk’ün doğduğu kent Selanik’in gezilecek yerlerinden bazılarını sizler için araştırdık.
Selanik’te ilk gezilecek yer tabii ki Atatürk Evi
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1881 yılında dünyaya geldiği, çocukluk ve gençlik günlerinin bir kısmını geçirdiği, arkadaşları ile birlikte ülkenin hür bir idare rejimine kavuşması için karar verdiği tarihi ev müze olarak hizmet vermekte. Türk vatandaşları, Selanik Turu ile Atatürk Evi‘ni özellikle 10 Kasım’da yoğun şekilde ziyaret etmekteler.
Türk ulusunun önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu ev, Selanik’in Aya Dimitriya mahallesinde ve Apostolu Pavlu caddesi üzerinde 75 numarada bulunmakta. Atatürk Evi’nin hemen yanında ise Türk Konsolosluğu yer alıyor. Ulu önder Atatürk, 1881 yılında bu evin ikinci katındaki sol tarafa düşen ocaklı odada doğmuş. Türkiye’den Ulu Önder’in ölüm günü 10 Kasım Selanik Turu ile binlerce kişi Atatürk Evi’ne ziyarete gitmektedir.
Cumhuriyet’in 10. yıl dönümü dolayısıyla, Selanik Belediyesi, Türk-Yunan dostluğu ve Balkan Konferansının bir hatırası olarak, Atatürk’ün doğduğu evin çift kanatlı kapısının sağ köşesine mermer bir plaka yerleştirmiştir, üzerinde de Türkçe, Elence ve Fransızca olarak şu ibare yazdırmıştır:
Türk milletinin büyük müceddidi ve Balkan ittihadının müzahiri GAZİ MUSTAFA-KEMAL burada dünyaya gelmiştir. İş bu levha Türkiye Cumhuriyetinin onuncu yıl dönümü münasebetiyle konulmuştur. Selanik, 29 Birinciteşrin 1933.
Günümüzde müze olarak hizmet veren Selanik’teki Atatürk Evi, Selanik Başkonsolosluğumuzun da bulunduğu bahçenin ana caddeye bakan köşesi üzerindedir. Atatürk’ün doğduğu bu odada, Atatürk’ün tunç bir büstü ile, bir yazı masası, pirinç mangal, koltuklar bulunurken, duvarlarda ise Atatürk’le ilgili levha ve tabaklar asılıdır.
Selanik’in ünlü Beyaz Kule’si
Beyaz Kule günümüzde müze olarak Selanik’te yer almakta. Kentin simge eserlerinden olan Beyaz Kule Osmanlı döneminde inşa edilmiş. Yunanlıların egemenliğine geçtikten sonra ise beyaza boyanmış ancak deniz kıyısında bulunan kule yıpranması nedeniyle eski rengine geri dönmüş.
Selanik’in ana meydanı Aristotelus
Komşu ülke Yunanistan’ın Selanik kentinde bulunan Aristotelus Meydanı, şehrin ana meydanı olarak bilinmekte. 1918 yılında Fransız mimar Ernest Hébrard’in tasarladığı Aristotelus Meydanı’nın inşası 1950’li yılları bulmuş.
Meydanın çevresinde bulunan binaların çoğu yıllar içinde tadilat geçirirken, Aristotelus Meydanı’nın kuzey tarafı ise 2000’li yıllarda restore edilmiştir. Kente gelen turistlerin doldurduğu Aristotelus Meydanı, Selanik’in gezilecek önemli yerlerinden biri olarak kabul edilmekte.
Unesco’nun listesindeki yapı Ayasofya
Azize Sofya Kilisesi olarak da anılan Ayasofya, Selanik’in dini yapılarından biridir. 3. YY’da kilise olarak inşa edilen ancak şimdiki görünümünü 7. YY’da alan Ayasofya kentin en eski yapılarının başında gelirken, UNESCO Dünya Mirası Listesi‘nde de yer almakta.
Selanik Arkeoloji Müzesi
Tarihi birçok yeri bulunan Yunanistan’ın en büyük ikinci kenti Selanik ve çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda bulunan eserlerin sergilendiği Selanik Arkeoloji Müzesi 1962’den bu yana hizmet vermekte. Müze, Yunanlı mimar Patroklo Karantino’nun eseri olup, Yunan modern mimari akımının önemli bir eseri olarak kabul edilir.
Bizans Kültürü Müzesi
Atatürk’ün doğduğu Selanik kentinde bulunan Bizans Kültürü Müzesi, şehre gelen turistlerin ilgi odağı konumundadır.Bizans İmparatorluğu’na ait eserlerin sergilendiği müze 1994’ten günümüze hizmet vermekte. Selanik’deki Bizans Kültürü Müzesi’nin üç daimi sergi bulunmakta.
Sultan Hortaç Cami
Eski bir Roma yapısı olan Sultan Hortaç Camii, Selanik’in gezilecek önemli yerleri arasında bulunmaktadır. Yorgo Rotundası adı ile de anılan bu tarihi yapı, Hristiyan bazilikası ve cami olarak kullanılmıştır.
Osmanlı garnizonunun karargahı Yedikule
Tarihi eserleri ile her yıl milyonlarca turisti kendine çeken Yunanistan’ın önemli kentleri arasında bulunan Selanik’in bir başka gezilecek yeri ise Bizans ve Osmanlı’nın kullandığı kaledir. Selanik akropolünün kuzeydoğu köşesinde bulunan Yedikule, 19. yüzyılın sonlarına kadar, kentin en büyük tabyası olurken, Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise garnizon komutanının karargahı olarak hizmet vermiştir.
Selanik Yahudi Müzesi
Selanik’teki Seferad mirası anısına 2001 yılında kurulan Yahudi Müzesi, şehir merkezinde yer alır. Yahudi Müzesi, Atina Bankası ve Yahudi gazetesi L’Independent bürolarına ev sahipliği etmiş 1904 yılından kalma tarihli bir binada bulunmaktadır. Selanik’in merkezini gezerken burayı da ziyaret edebilirsiniz.
Alaca İmaret Cami
Ulu Önder Atatürk’ün doğduğu kent Selanik’te bulunan Alaca İmaret Cami, özellikle Türk turistlerin ziyaret ettiği noktalardan biridir. Osmanlı döneminin önemli eserlerinden biri olan Alaca İmaret Cami, 1484’te İshak Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Selanik’in koruyucusu Aya Dimitri Kilisesi
Selanik’te kentin koruyucusu Aziz Dimitri’ye adanmış olan Aya Dimitri Kilisesi, Bizans imparatorluğu döneminden kalmadır. Erken Hristiyanlık dönemine ait yapı, kentet görülmesi gereken önemli yerlerden biri olurken, 1491-1912 arasında kilise olarak hizmet vermiştir.
Bizans Hamamı
13. yüzyılın başlarında inşa edildiği tahmin edilen ve 1940 yılına kadar hizmet veren Bizans Hamamı, Selanik’te yaşayan halka için yapılmıştır. Yunanistan’da bulunan tarihi yapıların içinde ayrı bir yeri olan Bizans Hamamı, Bizans döneminden kalan örnekler arasında en büyük ve en sağlam olanıdır.
Her tarafından tarih fışkıran Selanik’te ayrıca Roman Forum, Church of Hosios David, Vlatades Monastery, Alexander the Great Statue, Kastra, Trigoniou Tower, Tsimiski Caddesi, Galerius Kemeri, Selanik Surları, Makedonya Modern Sanat Müzesi ve Yeni Cami de görülmesi gereken yerler arasındadır.
Selanik’te ne yenir?
Bir kıyı kenti olan Selanik’te tabii ki deniz ürünleri yenir. Atatürk’ün doğduğu kent olan Selanik’e giderseniz taze otların tadına bakmadan dönmeyin. Kızarmış kalamar, birbirinden leziz zeytinyağlılar, Yunanlılara özgü şiş kebabı olan Souvlaki de mutlaka tatmanızı tavsiye ettiğimiz lezzetlerin başında gelmekte.
Selanik’te ne yenir sorusuna cevap olarak ayrıca Selanik usulü peynir tatlısı, Paskalya çöreği coureki, Selanik kurabiyesi, muhallebi ve limonlu bir turta olan Mpougatsa, muhteşem lezzetleri barındıran çeşit çeşit mezeler ile birlikte tabii ki Ouzo. Ve Frappe… Yunanlıların milli içeceği olarak sayılabilecek Frappe’yi de Selanik’te mutlaka denemelisiniz.
Vlali çarşısındaki bulunan meyhanelerde mutlaka mezeleri tatmanızı tavsiye ederiz. akşam yemeği seçeneği için ise Selanik’in az da olsa dışında yer alan Perea’daki deniz kıyısındaki lokantalarda günlük çıkan balıkların tadına bir bakın deriz. Bir de deniz ürünleri ile ünlü Seven Seas’ın tatlarını kontrol edin!
Selanik’e özgü Paskalya çöreği yani coureki’nin tadına ise Terkenlis Pastanesi’nde ulaşabilirsiniz. Burası Selanik’in en ünlülerinden olup, ayrıca kremalı poğaçası ve böreklerini de tadın.
Yeni evlenen çiftlerin tatilini Selanik balayı turları ile geçirdikleri Selanik sabahları da muhteşem bir güzellik sunar. Bunu bir kahvaltı ile taçlandırmak isterseniz o zaman kendine has kahvaltısının yanı sıra omlet çeşitleri ile de oldukça revaçta olan Estrella’nın yolunu tutmalısınız.
Yunan mutfağını yerinde tatmak isteyenler için Full Tou Meze restoran tam sizlere uygun. Meze ve Salata çeşitleri ile yunan mutfağına has mezeleri tatma imkanını bulacaksınız.
O Kipos Tou Thermaikou’da yani Thermaikos’un bahçesi olarak adlandırılan Selanik’in ünlü restoranlarından olan mekan özgün Yunan yemekleri ve mezelerini tadabileceğiniz güzel bir restoran.
Selanik de diğer Yunan kentleri gibi eğlencesi ile güzel zaman geçirebileceğiniz kentlerden biri. Geleneksel Yunan gecelerinin düzenlendiği Selanik’te taverna konusunda en iyi mekanlardan biri ise Palati.