Cuma, 13 Mayıs 2022
No Result
View All Result
Turizm Tatil Seyahat
Abone Ol
  • Turizm
  • Sektörel
  • Otel
  • Alışveriş
  • Ekonomi
  • Tatil
  • Fuarlar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat Haberleri
  • Magazin
  • Sağlık
  • Dünya Haberleri
  • Turizm
  • Sektörel
  • Otel
  • Alışveriş
  • Ekonomi
  • Tatil
  • Fuarlar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat Haberleri
  • Magazin
  • Sağlık
  • Dünya Haberleri
No Result
View All Result
Turizm Tatil Seyahat
No Result
View All Result
Anasayfa Kültür & Sanat

Assos’ta ‘Aristios Ailesi’nin 21 bireyinin 2300 yıllık mezarı bulundu!

Ertan Ertan
4 sene önce
Kültür & Sanat, Sektörel, Son Dakika, Turizm, Türkiye
0
Assos'ta 'Aristios Ailesi'nin 21 bireyinin 2300 yıllık mezarı bulundu!
23
SHARES
179
VIEWS
WhatsApp ile GönderPaylaşTweetle

Assos’ta ‘Aristios Ailesi’nin 21 bireyinin 2300 yıllık mezarı bulundu. Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyündeki Assos Antik Kenti’ndeki kazılarda, “Aristios ailesi”nden 21 bireye ait 2 bin 300 yıllık mezar gün yüzüne çıkarıldı.

Antik Çağ’ın en önemli liman kentlerinden biri olan Çanakkale’nin Ayvacık ilçesindeki Assos Antik Kenti’ndeki kazılarda, içinde 21 bireye ait iskelet ve yakılmış cenaze kalıntılarının yer aldığı 2 bin 300 yıllık aile mezarı ortaya çıkarıldı.

Assos’ta ‘Aristios Ailesi’nin 21 bireyinin 2300 yıllık mezarı bulundu

Aristoteles’in felsefe okulu kurduğu Assos, Roma dönemi antik tiyatrosu, agora, nekropol ve surlarıyla her sene yüz binlerce ziyaretçinin uğrak noktası. Bölgede devam eden kazılarda ise arkeoloji dünyasını aydınlatacak bulgular ortaya çıkarılıyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, 2018 yılı kazı döneminin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ve maddi desteği, İÇDAŞ ana sponsorluğunda sürdüğünü açıkladı.

Nurettin Arslan, kazıların bu seneki bölümünde Antik Kent içinde yapılan bir sondaj çalışmasında 2 bin 300 yıllık aile mezarına rastlandığını anlattı.

Assos Aristios ailesinin mezarı bize önemli bilgiler verdi

“Gelenekler hakkında bize önemli bilgiler verdi”

Bu yıl kentin farklı noktalarındaki kazı çalışmaları ve onarımlara devam ettiklerini belirten Prof. Dr. Nurettin Arslan, “Bu yıl çevre düzenlemesi kapsamında yapılması gereken karşılama merkezi için sondaj çalışmaları yaptık. Bu kazılar sırasında Batı Nekropolisi denilen bölgede bir aile mezarlığı ortaya çıkardık.

Mezarın kapağında ailenin o dönem soy isim şeklinde anılan ismi olan Aristios yazılıydı. İncelediğimizde Aristios ailesine ait verilere ulaştığımız bu aile mezarlığının etrafı duvarlarla çevriliydi ve içinde 21 birey tespit ettik. Bu alandaki ölü gömme adetleri, Helenistik Çağ’daki Assos’ta nasıl bir gelenek olduğu hakkında bize önemli bilgiler verdi.” diye konuştu.

Aile bireylerinin birinin normal, diğerlerinin ise yakılarak gömüldüğünü belirten Nurettin Arslan, “Yakma işlemi sonrasında geriye kalan kemikler toplanarak taştan yapılmış küp biçimli urneler veya değişik toprak vazoların içine doldurulmuştur. Kemiklerin yanına bazı mezarlar hediyelerin bırakılmasının ardında üzerileri bir kumaş ile örtülmüştür.

Taş urnelerin içine yabancı maddelerin girmesini önlemek için kapaklar kireç ile yapıştırılmıştır. Her mezara göz yaşı şişesi olarak bilinen unguentariumlar ve birer sikke bırakılmıştır. Sikkeler arasında Büyük İskender ve Ephesos kentine ait sikkeler dikkati çekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Buradan Helenistik Çağ’da ölülerin ağırlıklı olarak yakıldığı bilgisine ulaştıklarını dile getiren Nurettin Arslan, “Ama bunun yanında çok nadir olarak eski sistemle iskelet gömme devam ediyor. Çalıştığımız bu alandaki 21 mezardan sadece birinin yakılmadan gömüldüğünü gördük. Diğerleri ise taştan yapılmış urne ya da değişik kaplardan özellikle testilerden yapılmış kaplar içinde yakılma sonrası kalan kemiklerin konulduğunu görüyoruz.” şeklinde ifade kullandı.

Her mezarda gözyaşı şişesi ve sikke

“Her mezarda gözyaşı şişesi ve sikke”

Mezarlarda ilgilerini çeken bir başka noktanın ise hemen hemen her mezara gözyaşı şişelerinden birer tane bırakılması oluğuna işaret eden Prof. Dr. Nurettin Arslan, “Bu, aynı zamanda bazı yazarlarında bildirdiği gibi cenaze sırasında ölen kişilerinin yakınlarının ağlamaları sırasında akıttığı gözyaşlarını biriktirip yakınlarının mezarlarına koymaları olayını gösteriyor.” dedi.

Prof. Dr. Nurettin Arslan konuşmasına şöyle nokta koydu: “Aile mezarlığına belli zamanlarda yapılan ziyaretlerde getirilen hediyelerin bırakıldığı sunu yerinin kuzey duvarı önünde olduğu belirlenmiştir. Oldukça iyi korunan adak yerine bırakılmış Helenistik Çağ’a ait çok sayıda vazo bulunmuştur. Söz konusu aile mezarlığı, Assos’ta Helenistik Çağ’daki ölü gömme gelenekleri ve seramik kronoloji ve tipolojisi hakkında çok değerli bilgiler sunmuştur. Diğer antik kentlerde olduğu gibi yeni kazılar bu kentlerle ilgili yeni bilgilerin edinilmesine imkan tanımaktadır.”

Prof. Dr. Nurettin Arslan, aile mezarının aradan geçen yaklaşık 2 bin 300 yıllık sürede zarar görmeden ve bozulmadan kalmasının da çok önemli bir nokta olduğunun altını da çizdi.

Etiketler: Çanakkale
Seyahat Destek Hattı

İlgili Yazılar

Kruvaziyer turizmin bu yılki hedefi 1,5 milyon turist
Sektörel

Kruvaziyer turizmin bu yılki hedefi 1,5 milyon turist

THY’ nin yeni uçağı İstanbul’ da
Sektörel

THY Antalya- St. Petersburg uçuşlarına başlayacağı tarihi açıkladı

Maldivler’de Yeni Otel: Oblu Select Lobigili
Sektörel

Maldivler’de Yeni Otel: Oblu Select Lobigili

Cennet Ada Bali Kapılarını Açtı!
Sektörel

Cennet Ada Bali Kapılarını Açtı!

Korona kısıtlamalarında gevşemeye gidildi
Sektörel

Korona kısıtlamalarında gevşemeye gidildi

Almanya’dan Türkiye’yi sevindiren yeni seyahat kararı
Sektörel

Almanya’dan Türkiye’yi sevindiren yeni seyahat kararı

Maldivler’de Ada Kapattı!
Genel

Maldivler’de Ada Kapattı!

Ukrayna Havayolları Pandemi Öncesine Dönüyor
Sektörel

Ukrayna Havayolları uçuşlarını 24 Mart’a kadar durdurdu

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Turizm Haberleri

  • Jinhae Kiraz Çiçeği Festivali

    Güney Kore Festivalleri

    297 shares
    Share 118 Tweet 74
  • İtalya Plajları ve En iyi 10 İtalya Plajı

    303 shares
    Share 121 Tweet 76
  • Yunanistan’a Arabayla Gitmek İçin Gerekli Evraklar: 2020

    230 shares
    Share 92 Tweet 57
  • Kosova Gezilecek Yerler Listesi: Kosova Gezi Rehberi

    73 shares
    Share 29 Tweet 18
  • Tiran’dan Sarande’ye Nasıl Gidilir?

    77 shares
    Share 30 Tweet 19
HOT AFFILIATES

Önerilen

İsrail Girişte Koronavirüs Testi Şartını da Kaldırıyor

İsrail Girişte Koronavirüs Testi Şartını da Kaldırıyor

Avrupa Birliği Uçaklarda Maske Zorunluluğunu Kaldırdı

Avrupa Birliği Uçaklarda Maske Zorunluluğunu Kaldırdı

HOT AFFILIATES

Turizm Tatil Seyahat

Dünyanın en çok okunan internet gazetesi şimdi Türkiye'de! Güncel turizm haberleri ile diğer tüm kategorilerde son dakika haberleri en hızlı şekilde sizlere ulaştıran geniş kapsamlı bir haber portalıyız.

Kategoriler

TurizmTatilSeyahat Anadolu Ajansı Abonesidir.

En Son Haberler

Avrupa Birliği Uçaklarda Maske Zorunluluğunu Kaldırdı

Avrupa Birliği Uçaklarda Maske Zorunluluğunu Kaldırdı

İsrail Girişte Koronavirüs Testi Şartını da Kaldırıyor

İsrail Girişte Koronavirüs Testi Şartını da Kaldırıyor

Yunanistan 1 Mayıs’ta koronavirüs önlemlerini kaldırıyor

Yunanistan 1 Mayıs’ta koronavirüs önlemlerini kaldırıyor

Facebook’ta Beğen

Sosyal Medya

Abonelik

Ücretsiz Abone olun.


Türkiye ve dünyadaki en önemli turizm haberleri e-posta adresinize gelsin.

Reklam Ver

TurizmTatilSeyahat.com üzerinde Hot Affiliates reklamları vermek için Fenomen Reklam ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.

  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İletişim

2020 © Turizm Tatil Seyahat

No Result
View All Result
  • English [EN]
  • Anasayfa
  • Turizm
  • Sektörel
  • Otel
  • Alışveriş
  • Ekonomi
  • Tatil
  • Fuarlar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat Haberleri
  • Magazin
  • Sağlık
  • Dünya Haberleri

2020 © Turizm Tatil Seyahat

Araç çubuğuna atla