Cuma, 27 Şubat 2026
No Result
View All Result
Turizm Tatil Seyahat
Abone Ol
  • Anasayfa
  • Turizm
    • Son Dakika
    • Dünya
    • Türkiye
    • Teknoloji
    • En iyiler
  • Sektörel
    • Fuarlar
    • Otel
    • Lüks Oteller
    • Yurtdışı Otelleri
    • Yurtiçi Otelleri
    • Balayı Otelleri
    • Butik Oteller
  • Alışveriş
  • Ekonomi
    • İş Dünyası
    • Emlak
  • Tatil
    • Tatil Planlaması
    • Tatil Bölgeleri
    • Tatil Paketleri
    • Tatil Promosyonları
    • Balayı Tatili
    • Küçük Kaçamaklar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
    • En iyiler
    • En Güzeller
    • Top 10
    • Balayı Adaları
    • Plajlar
    • Gezi
      • Dünya
      • Avrupa
      • Yunan Adaları Rehberi
    • Seyahat Fikirleri
  • Kültür
    • Eğitim
    • Kültür & Sanat
    • Eğlence
    • Etkinlikler
  • Magazin
    • Moda
    • Fotoğraflar
  • Sağlık
  • Genel
    • Röportajlar
    • Yurtdışı Promosyon
    • Yurtiçi Promosyon
    • Otomobil
    • Promosyon
    • Yeme & İçme
    • Videolar
    • Medya
    • İlanlar
    • 7/24 Destek Hattı
  • Anasayfa
  • Turizm
    • Son Dakika
    • Dünya
    • Türkiye
    • Teknoloji
    • En iyiler
  • Sektörel
    • Fuarlar
    • Otel
    • Lüks Oteller
    • Yurtdışı Otelleri
    • Yurtiçi Otelleri
    • Balayı Otelleri
    • Butik Oteller
  • Alışveriş
  • Ekonomi
    • İş Dünyası
    • Emlak
  • Tatil
    • Tatil Planlaması
    • Tatil Bölgeleri
    • Tatil Paketleri
    • Tatil Promosyonları
    • Balayı Tatili
    • Küçük Kaçamaklar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
    • En iyiler
    • En Güzeller
    • Top 10
    • Balayı Adaları
    • Plajlar
    • Gezi
      • Dünya
      • Avrupa
      • Yunan Adaları Rehberi
    • Seyahat Fikirleri
  • Kültür
    • Eğitim
    • Kültür & Sanat
    • Eğlence
    • Etkinlikler
  • Magazin
    • Moda
    • Fotoğraflar
  • Sağlık
  • Genel
    • Röportajlar
    • Yurtdışı Promosyon
    • Yurtiçi Promosyon
    • Otomobil
    • Promosyon
    • Yeme & İçme
    • Videolar
    • Medya
    • İlanlar
    • 7/24 Destek Hattı
No Result
View All Result
Turizm Tatil Seyahat
No Result
View All Result
Anasayfa Eğitim

Asırlar sonra Harran’da yeniden astronomi için gözlemevi kuruluyor!

Eğitim, Kültür & Sanat, Sektörel, Teknoloji, Turizm, Türkiye
asirlar sonra harran da yeniden astronomi icin gozlemevi kuruluyor 610x337 1
31
SHARES
238
VIEWS
WhatsApp ile GönderPaylaşTweetle

Asırlar sonra Harran'da yeniden astronomi için gözlemevi kuruluyor!

İçerik gizle
1 Asırlar sonra Harran’da yeniden astronomi için gözlemevi kuruluyor. Dünyada ilk gözlem yapılan mekanlar arasında yer alan Şanlıurfa Harran’da yapımı devam eden gözlemevinde, hem rasat hem de akademik çalışmalar yapılacak.
1.1 Asırlar sonra Harran’da yeniden astronomi için gözlemevi kuruluyor
1.1.1 Gökyüzünün güzellikleri yeryüzündeki insanlarla buluşturuluyor
1.1.1.1 “Harran yıldızların isimlendirildiği yerlerden biri”
1.1.1.2 Bilim ve astronominin merkezi “Harran”
1.1.1.2.1 Dünyadaki 20 önemli astronomdan biri Battani!

Asırlar sonra Harran’da yeniden astronomi için gözlemevi kuruluyor. Dünyada ilk gözlem yapılan mekanlar arasında yer alan Şanlıurfa Harran’da yapımı devam eden gözlemevinde, hem rasat hem de akademik çalışmalar yapılacak.

Şanlıurfa Harran, astronomi tarihinin en bilinen astronomlarından biri olarak kabul edilen Battani’nin gökyüzü araştırmaları yaptığı yer. Harran, GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) finansmanı ve Harran Kaymakamlığı iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında geçmişteki ününe yakışır bir gözlemevi yapılıyor.

Asırlar sonra Harran’da yeniden astronomi için gözlemevi kuruluyor

Harran’ın tarihi kalıntılarına yakın bir bölgeye kurulması planlanan gözlemevi, yaklaşık 100 metrekarelik bir alana inşa ediliyor.

Kubbesi uzay mekiğini andıracak gözlemevinin bahçesinde ise dev küre şeklinde dünya maketi bulunacak. Yerli ve yabancı turistin adeta akın ettiği Şanlıurfa Harran’da hem geçmişteki gibi rasat hem de akademik çalışmaların yapılması planlanıyor. Yapım çalışmaları süren gözlemevinin 2019’un ilk günlerinden itibaren hizmete girmesi planlanıyor.

Harran'a gözlemevi kuruluyor

HOT AFFILIATES

Gökyüzünün güzellikleri yeryüzündeki insanlarla buluşturuluyor

GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil, uzayın derinliklerinin tarih boyunca insanlar tarafından merak edildiğini belirterek, gökyüzünün güzelliklerini yeryüzündeki insanlarla buluşturmayı hedeflediklerini ifade etti.

Astronomi ve uzay tutkunlarının sayısının hızla arttığından bahseden Sadrettin Karahocagil, gökyüzünün keşfi noktasında Harran’da güzel bir yatırımın hizmete girmesinin hedeflendiğini vurguladı.

“Harran yıldızların isimlendirildiği yerlerden biri”

Harran’daki yatırımları Büyükşehir, Kaymakamlık, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile iş birliği halinde gerçekleştirdiklerini belirten Karahocagil, “Geçmişte tarihin ilk üniversitesi olarak kabul edilen Harran Üniversitesi ya da Harran Medresesi astronomi alanında ciddi keşifler yaptı. Harran, yıldızların isimlendirildiği yerlerden biri. Bu çerçevede burada bir rasathane, gözlemevi yapmak istiyoruz.

Burada tarih boyunca birçok rasat yapıldı ama şu anda rasat yapılmıyor. Biz burada şimdi de gökyüzü incelensin, rasat yapılsın, bölge genelindeki üniversitelerimizden astronomiyle ilgilenen öğretim üyelerimiz de faydalansın istiyoruz. İkisine de hitap edecek kapasitede bir gözlemevi oluşturuyoruz. Gençlerimiz, çocuklarımız oraya gidince hem rasat yapılışını görecek hem de astronomi alanında ilmi çalışma yapabilme imkanı bulacak.” şeklinde konuştu.

Bilim ve astronominin merkezi Harran

Bilim ve astronominin merkezi “Harran”

Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal ise, Harran’ın dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisi olduğunun altını çizdi. Bölgede havanın nemsiz olmasından dolayı akşamları yıldızların rahat görülebildiğini vurgulayan Önal, gökyüzünün parlaklığı sayesinde dünyada ilk astronomi araştırmalarının da Harran’da gerçekleştirildiğini ifade etti.

Dünyada ilk gözlem yapılan mekanlar arasında Harran’ın geldiğini söyleyen Prof. Dr. Önal, “Harran antik dönemde bilim ve astronominin merkeziydi, dolayısıyla bilimin o eski görkemli günlerindeki gibi durumla karşılaşacağımız için gözlemevinin buraya yapılması bizi sevindirdi. Harran’da astronominin gökyüzünün, yıldızların incelenmesi, araştırılması 6 bin yıl öncesine dayanıyor. Mezopotamya’da özellikle nemsiz bir hava olması dolayısıyla akşamları yıldızlar pırıl pırıl görülür. Geçmişte insanlar bu sebeple gökyüzünü diğer coğrafi bölgelerden çok daha önce Mezopotamya bölgesinde inceledi.” dedi.

Dünyadaki 20 önemli astronomdan biri Battani!

Prof. Dr. Mehmet Önal, Harran’da tarih boyunca çok sayıda bilim insanı ve astronomun yetiştiğini de sözlerine eklerken, özellikle astronomi alanında önemli buluşlara imza atan Battani’nin Harran’da çalışma yaptığını, bundan dolayı gözlemevinin tarihi ilçede yapılıyor olmasının ayrı bir önem taşıdığını açıkladı.

Gözlemevi sayesinde yerli ve yabancı turistin Harran’ın bilimsel yönünü de daha iyi kavrayabileceğinden bahseden Prof. Dr. Önal, sözlerine şöyle nokta koydu:

“Orta Çağ’da İslam dönemiyle birlikte birçok bilim insanı ve astronomlarının Harran okullarında yetiştiğini biliyoruz. Bunlardan en önemlilerinden biri Sabit bin Kurra ve diğeri ise Battani. Battani’nin ismi şu anda aydaki bir kratere verildi. Battani ilk İslam döneminin ‘astronom mucidi’ olarak biliniyor. Özellikle ay ve güneşin yakından hareketini inceledi. Uzak mesafeleri ölçen usturlap aletini keşfeden mucit olarak adlandırıldı. Dünyadaki 20 önemli astronomdan biri ve Harranlı. Haran’da bu gözlemevinin yapılması, yıldızların, gezegenlerin güçlü teleskoplarla incelenmesi ve araştırılması önemli.”

HOT AFFILIATES
Önceki

Sabiha Gökçek’e ikinci pist ve terminal geliyor!

Sonraki

Mısır’da antik alanlar yenilenirken, engelliler de düşünülüyor!

İlgili Yazılar

Mart ayında nereye tatile gidilir sorusunun tek bir cevabı yok, çünkü bu ayın en güzel tarafı tam da burada...
En Güzeller

Mart ayında nereye tatile gidilir?

Louvre Müzesi Müdürü Laurence des Cars istifasını Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a sundu, karar kabul edildi.
Dünya

Louvre Müzesi Müdürü Laurence des Cars görevini bıraktı

İtalya Puglia kıyılarında yıllardır turistlerin uğrak noktası olan doğal kaya kemeri, günler süren yağış ve dalgaların ardından Sevgililer Günü’nde yıkıldı.
Dünya

Fırtına vurdu! İtalya’daki “Aşıklar Kemeri” çöktü

Sevgililer Günü’nde unutulmaz bir Venedik tatiline ne dersiniz? Kanalların arasında kaybolan sokaklarda unutulmaz bir tatil...
Avrupa

Sevgililer Günü için en romantik şehirlerden biri: Venedik

Roma’nın simge yapılarından Trevi Çeşmesi’nde biletli ziyaret dönemi başladı. Turistler, belirli saatlerde 2 avro ödeyerek çeşmeyi yakından görebilecek.
Dünya

Roma’da Trevi Çeşmesi’ne giriş artık ücretli

Dağlık iç coğrafyası, uzun kış sezonu ve doğal parklarla çevrili yapısıyla Borovets kayak, Balkanlar’da hem erişilebilir hem de dengeli bir kış tatili arayanların radarına giriyor.
Avrupa

Borovets kayak kış turizminde vazgeçilmez rota

Sonraki
Mısır’da antik alanlar yenilenirken, engelliler de düşünülüyor!

Mısır'da antik alanlar yenilenirken, engelliler de düşünülüyor!

  • Ksamil Gezi Rehberi

    Ksamil Gezi Rehberi: Avrupa’nın Yeni Tatil Cenneti

    976 shares
    Share 390 Tweet 244
  • İtalya Plajları ve En iyi 10 İtalya Plajı

    683 shares
    Share 273 Tweet 171
  • En Güzel İspanya Plajları: Muhteşem 10 Plaj

    631 shares
    Share 252 Tweet 158
  • Roma’da Denize Girilecek Yerler: Top 10

    574 shares
    Share 230 Tweet 144
  • Tiran’dan Sarande’ye Nasıl Gidilir?

    471 shares
    Share 188 Tweet 117
LADY GAGA

En Çok Takip Edilenler

Adalar (224) Antalya (330) Balayı (404) Balayı Tatili (325) Balayı Turları (166) Dubai (335) En Güzel (274) En iyi (152) Ertuğrul Günay (328) Gezilecek Yerler (164) Kayak (425) Kurban Bayramı (127) Küba (413) Londra (210) Lux (130) Lux Oteller (129) Lüks (122) Maldivler (396) Mauritius Adası Haberleri (121) Mehmet Ersoy (122) Mehmet Nuri Ersoy (221) Mykonos (122) Otel (173) oteller (135) Pegasus Hava Yolları (196) Roma (134) Tatil (192) Tayland (188) Tropik Adalar (227) Turizm (194) Turizm Bakanı (375) Turizm Haberleri (210) TURSAB Başkanı (481) TÜRSAB (507) Türk Hava Yolları (567) Türkiye (1644) Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (279) Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (202) Venedik (211) Yunan Adaları (375) Yunanistan (579) İspanya (208) İstanbul (513) İstanbul Havalimanı (201) İtalya (196)

En Çok Okunanlar

  • SunExpress, kiralayacağı 5 Airbus A320’yi Antalya’da konuşlandıracak!

    SunExpress, kiralayacağı 5 Airbus A320’yi Antalya’da konuşlandıracak!

    42 shares
    Share 17 Tweet 11
  • En Güzel İspanya Plajları: Muhteşem 10 Plaj

    631 shares
    Share 252 Tweet 158
  • Mauritius hakkında her şey

    132 shares
    Share 53 Tweet 33
  • En Güzel İtalya Gölleri: 10 Muhteşem Göl

    362 shares
    Share 145 Tweet 91
  • Bangkok’tan Pattaya’ya Nasıl Gidilir?

    355 shares
    Share 142 Tweet 89
The Weeknd Konseri The Weeknd Konseri The Weeknd Konseri
Yunanistan da Satılık Lüks Villa Yunanistan da Satılık Lüks Villa Yunanistan da Satılık Lüks Villa
TurizmTatilSeyahat Anadolu Ajansı Abonesidir.
2008 © TTS & Turizm Gazetesi

En Son Haberler

Mart ayında nereye tatile gidilir sorusunun tek bir cevabı yok, çünkü bu ayın en güzel tarafı tam da burada...

Mart ayında nereye tatile gidilir?

Louvre Müzesi Müdürü Laurence des Cars istifasını Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a sundu, karar kabul edildi.

Louvre Müzesi Müdürü Laurence des Cars görevini bıraktı

İtalya Puglia kıyılarında yıllardır turistlerin uğrak noktası olan doğal kaya kemeri, günler süren yağış ve dalgaların ardından Sevgililer Günü’nde yıkıldı.

Fırtına vurdu! İtalya’daki “Aşıklar Kemeri” çöktü

Facebook’ta Beğen

Ücretsiz Abone olun.


Türkiye ve dünyadaki en önemli turizm haberleri e-posta adresinize gelsin.

Best Choice

  • En iyiler
    • Lüks Oteller
  • Balayı Tatili
    • Balayı Adaları
    • Balayı Otelleri
    • Balayı Yerleri
    • Balayı Turları
  • Anasayfa
  • Turizm
  • Sektörel
  • Alışveriş
  • Ekonomi
  • Tatil
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
  • Kültür
  • Magazin
  • Sağlık
  • Genel

2020 © Turizm Tatil Seyahat Turizm Gazetesi   |   (xml news rss)

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Turizm
  • Sektörel
  • Otel
  • Alışveriş
  • Ekonomi
  • Tatil
  • Fuarlar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Dünya
  • English [EN]

2020 © Turizm Tatil Seyahat Turizm Gazetesi   |   (xml news rss)

Araç çubuğuna atla