Almanya ve Hollanda Krizinin Turizmde Etkileri Ne Olur?
Türkiye mart ayı itibari ile uluslararası platformda zor bir dönem geçirmek de, Almanya ile başlayan diplomatik krizler ve en son miting izni verilmemesi, geçen hafta sonu Hollanda ile başka bir politik krizin başlaması, Türk Hollanda ve Almanya ilişkilerinin zedelenmesine neden oldu. Hollanda ile ilişkilerin durma noktasına getiren ve Almanya ile bir çok platformda tartışmaya yol açan olaylar sonucu, Turizm sektörüne nasıl etkileri olacağı merak ile beklenmektedir. Almanya’da mart ayının 8 ile 12’si arasında gerçekleşen ITB Berlin Turizm Fuarında da Almanya ile ilişkiler hakkında açıklamalarda bulunan Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, referandum için bilgilendirme çalışmaları kapsamında Hollanda’ya uçuş gerçekleştirmiş ama Hollanda devletinin, T.C. Dış İşleri Bakanının uçuşuna iptal vermesi sonucu yeni bir kriz ortaya çıkmıştı. Bu süre zarfında Türkiye’nin turizmde kaynak pazarları ile sorun yaşaması turizmde sorunlar yaşayan Türk turizmciler için endişe kaynağı oldu. Özellikle, Almanya Sol Parti Lideri Kipping’in ‘Türkiye’ye turist göndermeyelim’ diye boykot çağrısı yapması, turizmcilerin endişelerinin artırmasına ve ITB Berlin Turizm Fuarının gergin geçmesine neden oldu. Hollanda ile gelen diplomatik kriz sonucu Hollanda’da olağan üstü hal ilan edilmesi ve İstanbul Hollanda Başkonsolosluğuna Türk Bayrağı asılması ve T.C. Dış İşleri Bakanlığından, ‘Hollanda Büyük elçisinin tatilden geri gelmesin’ açıklanması gibi olaylar ile Hollanda sorununun uzatılmasıyla, Türkiye’de turizmin nasıl etkileneceği ve Almanya ve Hollanda gibi iki büyük pazarın nasıl etkileneceği merak konusu oldu.
Peki Süreç de Almanya, Hollanda ve Türkiye’deki Turizmcilerin Konu İle İlgili Açıklamaları Neler Oldu?
TUI Başkanı Karl Born, 2017 ITB Berlin Turizm Fuarında ‘No Turkey’ boykot çağrısı ön planda olacağını belirtmişti. Ayrıca, bu boykota büyük Alman acentelerinin katılmayacağının açıklamasını yapmıştı.
Alman Seyahat Acenteleri Birliği (DRV) Başkanı Norbert Feibig açıklamasında ise, “bu gerginlikler medyada ne kadar yer bulursa müşterilerin tercihlerini de etkileyecektir. Rezervasyon trendini aksi yöne çevirmek kolay olmayacaktır. Bu gerginliğin en kısa zamanda geçmesini ve Türk Acentelerin 2017 için daha cazip teklifler ile müşterilere hitap etmelerini umut ediyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
Hollanda Seyahat Acenteleri Birliği’den (ANVR) yapılan açıklamada ise, Türkiye – Hollanda arasında yaşanan kriz en çok turizmi ve turizmcileri etkileyeceği yorumu yapıldı.
Hollanda Tur operatörleri ise, Hollanda hükümetine ‘ Türkleri kışkırtmayın, tansiyonu düşürün çağrısı’ yapıldı.
Türkiye’de ise iki büyük kuruluş olan TÜRSAB ve TÜROB yetkililerinin konu ile ilgili açıklama yapmaması dikkatlerden kaçmadı.
Almanya ve Hollanda Turizm Pazarının Kaybedilme İhtimali Ne Kadar?
Almanya ve Hollanda pazarından Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı 2014 yılında toplam 6,5 milyon iken, 2015 yılında bu sayı 7 milyona yaklaşmıştır. 2016 turizmde yaşanan kriz iki ülke ziyaretçilerinde düşüşe neden olarak toplam 4,9 milyon turist ziyarette bulunmuştur. Buna karşılık Türkiye’nin ikinci büyük pazarı olan Rusya’dan gelen ziyaretçi sayıları ise 2014, 2015 yıllarında 4 milyonun altında kalmıştır. 2016’da ise 1 milyondan da az Rus ziyaretçi ağırlanmıştır.
Son dönemde gerçekleşen politik kriz ile Türkiye’nin iki ülke arasında yaşadığı kriz göz önünde bulundurulduğunda ise turizmciler, 2017 yılı içinde endişeli olduğu ve bu yılında kayıp bir yıl olacağı düşüncesi belirginleşmeye başladığı görülmektedir. Türkiye, Hollanda ve Almanya’da ki turizmcilerin ülkeler arasındaki siyasi krizi bir an önce bitirmeleri gerektiğinde hem fikir oldukları gözlenmektedir. Krizin uzatılması, Hollanda ve Almanya pazarlarındaki müşterileri olumsuz etkileyeceğini ve tatil taleplerinin başka bir ülkeye kayacağı endişesi belirtilmektedir.