Çin’in güneyindeki Guizhou eyaletinde, şu anda tüm dünyanın en yüksek köprüsü inşa ediliyor. Köprü, geçtiği nehrin tam 625 metre üzerinde.
Şu an dünyanın en yüksek köprüsü Fransa’daki Millau Viyadüğü. Tarn Nehri üzerinde yer alan iki buçuk kilometre uzunluğundaki köprünün direkleri tam 336,4 metre yüksekliğe sahip. Uzun zamandır turistik bir çekim merkezi haline gelen yapı, halen Avrupa’nın en yüksek köprüsü unvanını elinde tutuyor. Ancak şu anda inşaatı devam eden Çin Huajiang Büyük Kanyon Köprüsü ile kıyaslandığında oldukça mütevazı görünüyor.
Dünyanın en yüksek köprüsü Çin’de inşa ediliyor
Çin’in Guizhou eyaletindeki Huajiang Büyük Kanyon Köprüsü’nün tasarımcıları, özellikle büyük bir şey üzerinde çalışıyorlar: Yol yüzeyinin yerden yüksekliği bakımından dünyanın en yüksek köprüsü. Burası, birkaç kilometre ötede Beipanjiang Köprüsü’nün geçtiği Beipan Jiang Nehri. Şimdiye kadar Beipanjiang Köprüsü (Duge Köprüsü olarak da bilinir), yol ile zemin arasındaki mesafe bakımından dünyanın en yüksek köprüsüydü.
Çin medyası “China Daily “nin adlandırdığı gibi “süper proje” 2022’den beri inşa ediliyor. Günlük gazetedeki bir habere göre, açılışın 2025 Temmuz’unda yapılması planlanıyor. Ve sonra dünyanın en yüksek köprüsü “dünya standartlarında bir turizm destinasyonu” olacak – sorumlu inşaat şirketinin baş mühendislerinden biri ve aynı zamanda Çin’in en yüksek parlamentosu üyesi olan Zhang Shenglin buna ikna olmuş durumda.
Huajiang Grand Canyon Köprüsü hakkında ayrıntılar
China Daily’ye göre, Huajiang Büyük Kanyon Köprüsü, yalnızca en yüksek değil, aynı zamanda bir sıradağ üzerine inşa edilmiş en uzun köprü olacak. Liuzhi şehrini Anlong İlçesi’ne bağlıyor ve daha önce ulaşılması mümkün olmayan “dünyadaki çatlak” olarak bilinen bir vadiyi geçiyor. Nedeni resimlerde açıkça görülüyor. Başlıca özellikleri Huajiang Büyük Kanyon Köprüsü’nü güneybatı Çin otoyol ağının merkezi bir noktası haline getiriyor. Daha önce yaklaşık iki saat süren yolculuk, mega köprü sayesinde iki dakikaya kadar iniyor.
Köprünün muazzam ağırlığı, diğer şeylerin yanı sıra, inşaat projesinin ardındaki muazzam teknik başarıyı da ortaya koyuyor. Sadece çelik kirişlerin ağırlığı yaklaşık 22 bin ton. Karşılaştırma için: Eyfel Kulesi’nin çelik yapısı “sadece” yaklaşık 7.300 ton ağırlığındadır. İnşaat çalışmalarının zorlukları, özellikle de derin bir vadi üzerinde yapılması göz önüne alındığında, montajın lojistik açıdan ne kadar zor olduğu da ortaya çıkıyor.
Süper projenin arka planı
Huajiang Büyük Kanyon Köprüsü’nün inşasının kırsal bölgedeki ekonomiyi canlandırması amaçlanıyor. Erişilebilirliğin artırılmasıyla tarımsal ürünlerden geleneksel el sanatlarına kadar yöresel ürünlerin satışının teşvik edilmesi amaçlanıyor. China Daily’nin haberine göre, Yundu Hizmet Merkezi’nin inşası da planlanıyor: Restoranlar, alışveriş ve eğlence seçeneklerinin yanı sıra ziyaretçiler için konaklama imkânı da içeren 21 bin 100 metrekarelik çok işlevli bir kompleks.
İtalya’daki Avrupa’nın en uzun yaya köprüsünden muhteşem manzaralar (Video)
Dünyanın en güzel 10 adası: Maldivler’in büyüleyici güzelliği ve daha fazlası