Başta ‘Çingene Kızı’nın kayıp parçaları olmak üzere, Türkiye’nin izlediği etkin mücadele ile kaçırılan 4 bin 331 eser yuvasına geri döndü.
Zengin bir tarihi mirasa sahip Anadolu toprakları 19 ve 20. yüzyıllarda pek çok eserini Batı ülkelerindeki müzelere kaptırdı. Bu eserlerin bazıları yeterli tarih bilincinin olmamasından kaynaklı izinlerle, bazıları ise talan sonucu Anadolu topraklarından götürüldü.
4 bin 331 tarihi eser Türkiye’ye geri getirildi!
Son yıllarda ise tarihi mirasını geri alabilmek adına Türkiye oldukça etkili bir mücadele sergiliyor. Türkiye’nin sergilediği bu hukuk mücadelesinin en önemli zaferlerinden biri, Çingene Kızı mozağine ait 12 parçanın ABD’den geri alınarak Gaziantep’e getirilmesi ile oldu.

“Çingene Kızı”nın kaçırılan parçaları Gaziantep’te
2000’li yılların başlarından bu yana 4 bin 331 eser etkin çalışmalar sonucu Türkiye’ye geri getirildi. Bu konuda 1865 ile en fazla tarihi eserin iadesi Sırbistan’dan sağlandı. Tarihi eserlerin yuvaya dönüş konusunda Sırbistan’ı Almanya ve İsviçre izledi. Avusturya’dan 321, ABD’den 155 ve Hırvatistan’dan ise 133 eser Türkiye’ye getirildi.
Boğazköy Sfenksi’nin iade süreci 95 yıl sürdü
Yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin hukuk hukuk mücadelesinde zirve noktası ise 2011 yılıydı. 2011’de Türkiye’ye getirilen eser sayısı tam 1885 adet oldu.
Yurda dönüş serüveni zorlu ama bir o kadar da önemli eserlerin başında Boğazköy Sfenksi geliyor. Boğazköy Sfenksi’nin iade süreci 95 yıl sürdü. Antalya Müzesi’nde 2011’den beri sergilenen Yorgun Herakles heykeli için verilen mücadele ise 21 yıl sürdü.
Orpheus Mozaiği de ABD’den iadesi sağlanan eserlerden biri. İadesi için Dallas Müzesi ile irtibata geçildi ancak kanıt istendi. İsviçre’de gümrükte ele geçirilen Herakles lahdinin ise Türkiye’ye iadesi 2017 yılında sağlandı. İncelemede eserin Perge kökenli olduğu belirlense de dava süreci başladı. Pensilvanya Üniversitesi’nden de Troya altınları getirildi.