Telmessos Antik Tiyatrosu, Turizm Bakanlığı’nın yatırım bütçesine alındı.
Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan ve erken Roma döneminde inşa edilen Telmessos Antik Tiyatrosu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2012 yılı bütçesine girdi. Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından Fethiye Belediyesi tarafından yaptırılan mimari projesi onaylanan antik tiyatro, bakanlığın yapacağı maliyet hesabının ardından restore edilecek.
Denize en yakın antik tiyatro olma özelliği ile benzerlerinden ayrılan Fethiye Telmessos Antik Tiyatrosu, restore edileceği günü bekliyor. 1960’lı yıllarda sütunları liman dolgusu olarak kullanılan, hatta üzerine müze lojmanı dahi yapılan tiyatro için Turizm ve Kültür Bakanlığı devreye girdi. Bakanlık, modern bir görünümle turizme kazandırılmak istenen ve Fethiye Belediyesi tarafından mimari projesi hazırlanan tiyatroyu 2012 yatırım bütçesine aldı. Belediyenin ihaleye çıkarak hazırladığı projeye göre antik tiyatronun önünden geçen yol deniz kenarına alındı, mevcut park ise yenilenerek tiyatroyla birleştiriliyor. Ayrıca projede tiyatronun sahne kısmı gerçeğine yakın şekilde yeniden dizayn ediliyor.
Tiyatronun mimari projesi bakanın masasında
Fethiye Antik Tiyatrosu’nun restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışma yaptığını belirten Fethiye Belediyesi mimarlarından Aylin Büber, burası ile ilgili hazırlanan proje detaylarını anlattı.
Restorasyon projesinin hazırlanabilmesi için Muğla İl Özel İdaresi’nden ödenek talebinde bulunduklarını anlatan Büber, Taşınmaz Varlıkların Korunmasına ait yönetmelik çerçevesinde 90 bin TL katkı payı alındığını belirtti. Bu ödenekle belediyenin restorasyon projesini ihale ettiğine dikkat çeken Aylin Büber, “Yapılan ihale ile hazırlanan proje, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Röleve ve restorasyon projeleri mevcut. Çalışmalar bundan sonra bakanlık tarafından yürütülecek Bakanlık maliyet hesabını çıkarıyor. Gerekli hesaplamalar yapıldıktan sonra ihale aşamasına gelinecek.” dedi.
“Tiyatronun taşları yolun altında kalmış olabilir”
Fethiye Müze Müdürlüğü görevlilerinden Kemal Dedeoğlu ise bakanlığın 2012 yatırım bütçesine aldığı projede, tiyatronun sadece alt kısımlarının onarılmasının gündemde olduğunu açıkladı. Tiyatronun sütunlarının liman dolgusunda kullanıldığı için deniz altında bulunduğunu ifade eden Dedeoğlu, bunları çıkartmanın veya aslına uygun parçaları bulmanın zor olacağını söyledi.
Dedeoğlu, “Toprak altındaki kalıntıların tespiti için jeofizik araştırması yapılmıştır. Depremden sonra tiyatroya ait parçalar yolun veya parkın altında kalmış olabilir. Onları oradan almak ne kadar sağlıklıdır bilmiyoruz. Ama Telmessoz Antik Tiyatrosu’nun restorasyonu ile ilgili yazışmaları yapıyoruz. Umudumuz bir an önce restorasyon çalışmalarının başlaması yönündedir.” ifadelerini kullandı.
FTSO Meclis Başkanı Mustafa Büyükteke de antik tiyatronun tüm Fethiye’yi ilgilendirdiğini belirterek, restorasyonun hızlandırılması için bütün girişimlerde bulunacaklarını açıkladı.
Telmessos’un dünyada denize en yakın antik tiyatro olması nedeniyle diğerlerinden çok farklı olduğuna işaret eden Büyükteke, “Burası bir çekim merkezi olabilir. Buranın yapımını hızlandırmak için Ankara’ya gitmek gerekirse gitmeliyiz. Gerekirse bakanlıkta nöbet tutarız.” dedi.
Erken Roma döneminde inşa edilen, MS 2. YY’da onarım geçiren Telmessos Antik Tiyatrosu, turizm kenti Fethiye’nin merkezinde bulunuyor. Bizans döneminde arena olarak kullanılan 6 bin kişi kapasiteli Fethiye Antik Tiyatrosu, Türkiye’nin denize yakın en eski tiyatrosu olma özelliğini taşıyor.
Tiyatro, Fethiye’nin tarihine ışık tutan en önemli eserlerin başında gelmesine karşın ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle şimdilerde varoşların sığınağı haline geldi. 5 bin yıllık geçmişi bulunan Telmessos Antik Tiyatrosu’nun başına gelen tek gerçek ilgisizlik değil. 1960’lı yıllarda sütunları liman dolgu malzemesi olarak kullanılan bu tarihi mekan, 1990’lı yıllara kadar moloz yığınları altında kalmıştı. Hatta üzerine ev yapılarak kaybolması sağlanan Telmessos Antik Tiyatrosu, 1991 yılında yapılan kazı çalışmaları ile yeniden gün yüzüne çıkarılmıştı.
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 73)