Cuma, 24 Mart 2023
No Result
View All Result
Turizm Tatil Seyahat
Abone Ol
  • Anasayfa
  • Turizm
  • Sektörel
  • Otel
  • Alışveriş
  • Ekonomi
  • Tatil
  • Fuarlar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
  • Kültür
  • Magazin
  • Sağlık
  • Dünya
  • Anasayfa
  • Turizm
  • Sektörel
  • Otel
  • Alışveriş
  • Ekonomi
  • Tatil
  • Fuarlar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
  • Kültür
  • Magazin
  • Sağlık
  • Dünya
No Result
View All Result
Turizm Tatil Seyahat
No Result
View All Result
Anasayfa Dünya

Balayı çiftlerinin gözdesi: Bali Adası

Yusuf
0
26
SHARES
203
VIEWS
WhatsApp ile GönderPaylaşTweetle

Bali adası balayı

Türk turistler arasında genelde sadece ‘balayı adası’ olarak bilinse de Endonezya’nın Bali adası, Uzakdoğu coğrafyasına ait birçok özelliği barındırıyor. / Balayı çiftlerinin gözdesi: Bali Adası…

Zaman gazetesinden Zeynep Kılıç’ın özel haberi;

Bali’ye doğru yola çıkarken bu ada ile ilgili bildiğimiz tek şey, plajları, doğal güzelliği ve en önemlisi ucuzluğuyla özellikle yeni evli çiftlerin balayı için tercih ettiği bir yer olduğu idi. Dolayısıyla ‘kültür turu yapmak isteyen bizler’ için öyle çok da ilgi çekici bir yer değildi. Fakat, Endonezya’ya kadar gelmişken Bali’ye gitmemek olmaz diye düşünerek kendimizi ülkenin binlerce adasından biri olan Bali’de bulduk. Daha havaalanında, Bali hakkındaki basmakalıp bilgilerimiz, ete kemiğe bürünmüş bir şekilde karşımıza çıkıverdi. Parmak arası terliklerin çıkardığı ‘şıpıdık şıpıdık’ sesleri eşliğinde gözümüzün önünden çiçek desenli gömlekleri ve bermuda şortlarıyla onlarca ‘tatil insanı’ geçiyordu.

‘Ne yapalım, bol bol manzara izleyeceğiz, yeşile maviye doyacağız’ düşüncesiyle kendimizi tam avutmuştuk ki, ‘Türk’ün sınırda imtihanı’ Müslüman memleket Endonezya’da bile vuku buldu. Batılı turistlerin pasaportlarına göz ucuyla bakıp ‘geç’ işareti veren polis, sıra bizimkine gelince evirdi çevirdi, sağına baktı, soluna baktı, o da yetmedi kendisiyle gelmemizi isteyerek büroya götürdü. Birkaç soru sorduktan sonra yanına getirdiği bir deste Türk pasaportunu gösterip son birkaç haftadır 10’a yakın Suriyelinin sahte Türk pasaportuyla Bali’ye girmek istediğini anlatarak özür diledi ve bizler için Bali serüveni biraz maceralı da olsa başlamış oldu.

Bali: Balayı mekanı’ndan daha fazlası

Bali’nin ‘balayı mekanı’ndan çok daha fazlası olduğunu fark etmeye başladığımız an; sokaklar, kaldırımlar, evlerin önü, marketler hatta tuvaletler de dahil hemen her yerde halkın küçük kaplar içerisinde ‘tanrıları’na sundukları adakları görmemize denk geldi. Bu küçük sunular, adada Hint kültürünün çok baskın bir şekilde yaşandığını ve önümüzdeki iki günde bizi çok renkli ve bir o kadar farklı deneyimlerin beklediğini haber veriyordu.

Bali’de halkın yüzde 95’ini oluşturan Hindular, dünyanın diğer yerlerindeki dindaşlarından daha dindar olmalarıyla tanınıyor. Kare şeklindeki küçük kapların içinde muz yaprağı, çiçek, pilav, şeker, bisküvi hatta bazen sigara bile olabiliyor. Bu şekilde tanrılara sevgilerini ileten ve günlerinin bereketli ve iyi geçeceğine inanan Hinduların bu kadar dindar olmalarının sebebi Hinduizm’e sadece din değil kültürel kimlik olarak da sahip çıkmalarıymış. Önce Budizm ardından İslam gelmeden önce Endonezya’yı oluşturan adaların tamamına yakınında Hindu dini hakim iken şimdi yalnızca bu adada Hinduların çoğunlukta olması, halkın normalden fazla dinlerine ve kimliklerine sahip çıktığının da bir göstergesi.

Bali adası turu için tıklayın

15. yüzyılla birlikte İslam’ın Java ve Sumatra adalarında hakim olmaya başlamasıyla bölgedeki Hindu sanatçılar ve entelektüeller Bali’ye yerleşmiş. O günlerin etkisiyle olsa gerek bugün Bali’de halkın büyük bir kısmı sanatçı. Özellikle Bali’nin kültür merkezi olarak adlandırılan Ubud bölgesinde heykelcilik, taş ve ahşap oymacılığı, altın ve gümüş işlemeciliği, resim ve batik adı verilen kumaş boyamacılığının sergilendiği atölyeler ve galeriler, bakkal dükkanı gibi her yerde karşınıza çıkabiliyor.

Bu arada Ubud, aynı zamanda Julia Roberts’ın başrolünü oynadığı ve geçen yıl büyük bir gişe başarısı yakalayan ‘Ye, Sev, Dua Et’ adlı filmin de çekildiği yer. Bali’de 20 binden fazla olduğu bilinen tapınakların büyük kısmı da Ubud’da bulunuyor. Ayrıca evlerin içinde de küçük aile tapınakları var. En ünlü tapınaklardan ikisi Puri Saren ve Pura Taman Ayun. İki tapınak da birçokları gibi yemyeşil ve geniş bir arazide etrafı küçük göllerle çevrili bir şekilde karşılıyor sizi. Ünlü bir diğer tapınak da Tirta Empul. Burayı özel kılan, tapınak alanı içerisinde Hinduların ‘kutsal su’ olduğuna inandıkları çeşmeli havuzların bulunması. 11. yüzyılda inşa edilen tapınağın çevresindeki 12 çeşmeden akan suyun altında yıkanarak ibadet eden Hinduları günün her saatinde görmek mümkün. Hindular suyu sadece yıkanmak için kullanmıyorlar. Şifalı olduğuna inandıkları suyu içip, şişelerle evlerine de götürüyorlar. Buraya girmek isteyen kadın ve erkeklerden sarong denilen uzun örtüyü bellerine sarıp bir kuşak ile bağlamaları isteniyor. Yanında uzun bir örtüsü olmayanlara kuşak ve örtü takdim ediliyor.

Bu arada Bali’de o kadar çok gezilecek yer var ki bunu tek başınıza yapmanız çok da mümkün değil. Motosiklet kullanmayı da bilmiyorsanız geriye tek bir yol kalıyor. 50-60 dolar karşılığında sizi gün boyu gezdirebilecek bir taksi tutmanız. Bu, kişi başı ücret değil. Grup kalabalık olduğunda kişi başı 15-20 dolar karşılığında Hindu şoför-rehber eşliğinde Bali’nin tüm güzelliklerini görmeniz mümkün. Turistik taksiler, dileyene maymun tarlaları, volkanik dağ gezisi, pirinç tarlaları ve tabii ki tapınakları da içeren yarım ve tam günlük gezi seçenekleri sunuyor. Zaten adada taksiler dışında ulaşımı sağlayan başka herhangi bir araç yok. Bali ve dolayısıyla kadim Hint kültürünü tanımak için yapılabilecek başka bir şey de adada yine çok yaygın olarak icra edilen yerel dansları izlemek.

Bu danslardan en ünlüleri Barong ve Kecak.Hem Kecak dansını hem Bali’nin en ilginç yapıdaki deniz tapınağını, hem gün batımını ve son olarak da sörfçülerin dalgalarla mücadelesini bir arada görebilmek için Tanah Lot en uygun yer. İsmini kaya üzerine oturtulmuş tapınaktan alan mekanda irili ufaklı daha birçok tapınak bulunuyor. Aynı yerde Bali’ye özgü hediyelik eşya alıp enfes gün batımını izlemek de mümkün. Tanah Lot, yerli yabancı turistlerin de en fazla ziyaret ettiği yerlerden biriymiş.

Avustralyalı ve Avrupalı turistlerin yanı sıra çevredeki diğer adalardan ve başkent Cakarta’dan çok sayıda yerli Endonezyalı turist görüyoruz. Onlar da adada Müslüman turist görmeye alışık olmadığından olsa gerek, bir anda çevremizi bizlerle fotoğraf çektirmek isteyen Endonezyalılar sarıyor. Neye uğradığımızı şaşırıyoruz. Tam ünlü olduğumuz hissine kapılıp havaya girmek üzereyken okul gezisine çıktığını tahmin ettiğimiz onlarca Endonezyalı öğrenci sarıyor çevremizi. Az sonra öğretmenlerinden çocukların bir yetimhanenin öğrencileri olduğunu öğreniyoruz. 2004’te meydana gelen deprem Endonezya’da birçok çocuğu yetim bıraktığından ülke genelinde yüzlerce yetimhane bulunduğunu hatırlıyoruz.

‘Bu kadar tapınak yeter’ derseniz, rotanızı adada daha ziyaret edilecek doğal mekanlara çevirebilirsiniz. Alas Kedaton onlardan biri. Adadaki birkaç maymun ormanından biri olan Alas Kedaton’a girerken rehberler yapmamanız gerekenler konusunda uyarıyor. Mesela, maymunlarla göz göze gelmemeye çalışmak, elinizden ya da çantanızdan bir şey almaya kalkıştıklarında karşı durmamak. Cesaretli turistlere ise maymunlara muz vermek ve göz göze gelmek serbest. Kintamani Yanardağı, Jatiluwih pirinç tarlaları ve orkide bahçeleri de (Orchid Garden) gitmişken mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Maceradan korkmayan turistler için ise adres Taro köyündeki Fil Safari Parkı. Adanın tatil mekanları ise Semnyak ve Kuta.

Yeme içmeye gelince, ana yemek tabii ki pirinç. Bir pilav çeşidi olan nasi goreng ve makarna çeşidi olan mia goreng ile makarna pilav karışımı olan bihun goreng yöresel yemekleri. Balık ve kaz eti de oldukça fazla tüketiliyor. Hemen her şey bol baharat ve sosla servis edildiğinden farklı damak tatlarına açık olmayanlar için çok cazip gelmeyebilir.

Son yıllarda artan ilgiden olsa gerek bazı havayolu şirketleri Bali’ye direkt uçak seferleri başlatmış. 10 saatten fazla bir sürede bu eşsiz adaya ulaşılabiliyor. Bali’nin mesafe olarak çok uzak bir coğrafyada olmasından kaynaklanan yüksek uçak bileti fiyatlarını adada hakim olan ucuzluk ile telafi etmek mümkün. 5 yıldızlı oteller dahi geceliği 60 dolara bulunabilirken, ‘Yıldızı neyleyim ertesi gün beni dinç tutacak bir uyku çekeyim yeter.’ diyenlere gayet temiz, klimalı ve internet bağlantılı küçük otellerde geceliği 10-15 dolara konaklama imkanı sunuluyor.

Göz Atın

Chichen Itza

Chichén Itzá: Meksika’nın büyüleyici antik Maya şehri

Tuvalu

Dünyanın En Az Ziyaret Edilen Ülkesi: Tuvalu

Filipinler Vergi İadesi İle Turist Çekmek İstiyor

Filipinler Vergi İadesi İle Turist Çekmek İstiyor

Lufthansa’da personel üniforması yok!

Lufthansa’da personel üniforması yok!

Ailesiyle beraber otelden çıkarıldığını söyleyen Jonny Haddad " Biz seyahat şirketine ödeme yaptık"

Firuz Bağlıkaya’nın DETUR’u İsveç Basınında: ‘Parasını ödemiş olan İsveçli turistler otellerinden kovuldu”

Maldivler'deki en yeni tesisi Hilton Oteli olan Hilton Maldives Amingiri 1 Temmuz'da açılıyor

Hilton’un en yeni Maldivler tesisi bu yaz açılıyor

Etiketler: Balayı TatiliBali

İlgili Yazılar

Cennet Ada Bali Kapılarını Açtı!
Turizm

Cennet Ada Bali Kapılarını Açtı!

Seyahat trendleri değişiyor! En iyi 5 tatil noktası
Seyahat

Seyahat trendleri değişiyor! En iyi 5 tatil noktası

Bali Gezilecek Yerler Listesi
Seyahat

Bali Gezilecek Yerler Listesi: Endonezya’nın En Popüler Adası

En favori balayı destinasyonları açıklandı
Seyahat

En favori balayı destinasyonları açıklandı

En Güzel Endonezya Plajları
Seyahat

En Güzel Endonezya Plajları / İşte 12 Muhteşem Endonezya Plajı

En Romantik Balayı Adaları
Tatil

En Romantik Balayı Adaları

Bali’ye ne zaman gidilir? Bali’de nerede kalınır?
Tatil

Bali’ye ne zaman gidilir? Bali’de nerede kalınır?

Tanrıların adası Bali rekor kırdı
Sektörel

Tanrıların adası Bali rekor kırdı

Sonraki

Sömestr tatili için ailelere altın tavsiyeler

Popüler Turizm Haberleri

  • İtalya Plajları ve En iyi 10 İtalya Plajı

    İtalya Plajları ve En iyi 10 İtalya Plajı

    391 shares
    Share 156 Tweet 98
  • Yunanistan’a Arabayla Gitmek İçin Gerekli Evraklar: 2020

    283 shares
    Share 113 Tweet 71
  • Tiran’dan Sarande’ye Nasıl Gidilir?

    125 shares
    Share 49 Tweet 31
  • En Güzel İspanya Plajları: Muhteşem 10 Plaj

    111 shares
    Share 44 Tweet 28
  • En Güzel Hırvatistan Plajları: 10 Muhteşem Plaj

    106 shares
    Share 42 Tweet 27

RSS Top 10

  • En iyi tatil cenneti adalar
  • Yeşillikler İçindeki İtalyan Beldesine Taşınanlara 2000 Euro
  • Yunanistan’da Yerli Gibi Yaşamak
  • En İyi 10 Yurt Dışı Kayak Oteli
  • En Popüler 10 Yılbaşı Destinasyonu
  • Meksika Sualtı Müzesi Ziyaretçilerine Eşsiz Bir Deneyim Yaşatıyor
  • Hindistan’da yemyeşil bir rekor!
  • İspanya’nın ünlü San Fermin Festivali başladı
  • Bayramda vizesiz ve uygun fiyatlı seyahat önerileri
  • Dünya Yoga Günü İstanbul’da kutlandı

RSS Seyahat Haberleri

  • En Güzel Santorini Plajları: Top 10
  • Skytrax Seçti: 2023 Dünyanın En İyi Havalimanları
  • Antalya Turizmi, Yeni Yıla Rekorla Başladı
  • Bali Dalış Noktaları: Bali’de Nerede Dalış Yapılır
  • Fransa’nın En Güzel Şehirleri: Top 15
HOT AFFILIATES

RSS NationalTurk

  • Son Dakika: Yeniden Refah Partisi Çark Etti
  • “Sözüm Söz, Evi Yıkılandan Bir Kuruş Para Alınmayacak”
  • Enflasyon: Almanya’da Döner Fiyatları Uçtu!
  • Anadolu’nun İlk Merkezî Devleti Hititler’in Başkenti Hattuşa
  • Rönesans ve Madımak

Turizm Tatil Seyahat

Dünyanın en çok okunan internet gazetesi şimdi Türkiye'de! Güncel turizm haberleri ile diğer tüm kategorilerde son dakika haberleri en hızlı şekilde sizlere ulaştıran geniş kapsamlı bir haber portalıyız.

Kategoriler

TurizmTatilSeyahat Anadolu Ajansı Abonesidir.

En Son Haberler

Online Seyahat Harcamaları Yüzde 228 Arttı!

Online Seyahat Harcamaları Yüzde 228 Arttı!

Türkiye'nin adı çeşitli suçlamalarla anılan fahri konsolosları kimler?

Türkiye’nin adı çeşitli suçlamalarla anılan fahri konsolosları kimler?

İSATAG Konferansı

Deprem Bölgesi Nasıl Kalkınacak? İSATAG Panelinde Yeni Fikirler

Facebook’ta Beğen

Sosyal Medya

Abonelik

Ücretsiz Abone olun.


Türkiye ve dünyadaki en önemli turizm haberleri e-posta adresinize gelsin.

Reklam Ver

TurizmTatilSeyahat.com üzerinde Hot Affiliates reklamları vermek için Fenomen Reklam ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.

  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İletişim

2020 © Turizm Tatil Seyahat

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Turizm
  • Sektörel
  • Otel
  • Alışveriş
  • Ekonomi
  • Tatil
  • Fuarlar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Dünya
  • English [EN]

2020 © Turizm Tatil Seyahat